Progressive Web App

Een alternatief voor native ontwikkeling

Als u een simpele App wilt maken wij waar mogelijk gebruik van Progressive Web apps (PWA's). Het onderhoud en ontwikkelen van een native App is altijd duurder dan het aanpassen van een website. Met moderne technieken zoals PWA's kunnen use cases zoals offline werken en het installeerbaar maken van een applicatie ook gerealiseerd worden door aanpassingen aan een normale website. De website gedraagt zich hierdoor vergelijkbaar met een native App.

Cross platform native schil

Toch kiezen wij in sommige gevallen voor een minimale native applicatie. Een native applicatie heeft als voordeel dat het alle functies van de telefoon ter beschikking heeft. Een voorbeeld is dat iOS op het moment nog geen push notificaties ondersteunt voor PWA's. De native applicatie wordt zo dun mogelijk gehouden en geschreven in cross platform talen zoals Flutter of React native. Er kan ook gekozen worden voor software framework die de website tonen in een WebView in de App. Voorbeelden hiervan zijn PhoneGap of Ionic.

De toekomst

Het is onduidelijk of Apple het versturen van Push berichten naar het iOS platform gaat ondersteunen. Onlangs zijn service workers door Apple geïmplementeerd, wat de eerste stap zou kunnen zijn naar het ondersteunen van deze techniek.

Google en dus Android zijn de belangrijkste promotors van de PWA technologie. Tijdens Google I/O, het jaarlijkste technologie evenement van Google wordt er dan ook veel tijd gespendeerd aan nieuwe Progressive Web App gerelateerde technieken. Het wordt door Google zelfs de toekomst van web Apps genoemd.